A jak to się zaczęło, czyli od pomysłu do realizacji
Wszystko zaczęło się 8 lat temu w Zielonej Górze, kiedy w 2014 roku Michał Czarnecki wraz z Elą Kuligowską wpadli na pomysł wystawienia lokalnych produktów w jednym miejscu.
"Zastanawiałem się wtedy, dlaczego mamy krążyć po okolicy szukając zdrowych, naturalnych produktów. Dlaczego nie możemy kupić miodu, jajek czy kiełbasy od lokalnych producentów w jednym miejscu i w cywilizowanych warunkach?"
- wspomina Michał i dodaje -
„Tu każdy ma pewność, co i od kogo kupuje. Tworzy się interakcja między producentem, a kupującym. Klient może zapytać, jak wytwarza się dany produkt i z jakich składników. Tak buduje się wzajemne zaufanie, a to w handlu lokalnym bardzo ważne”.
Idea wyjścia naturalnych manufaktur zdrowej żywności na lokalne rynki szybko została wcielona w czyn i dziś wystawcy mają możliwość zaprezentowania aktualnej oferty „prosto z pola” co tydzień, w każdą niedzielę (z wyłączeniem świąt).
Bo każde stoisko ma swoją historię
Na jednym ze stoisk odnajdziemy szeroki asortyment greckich produktów, w tym oliw, różnych gatunków, smaków i oferowanych w butelkach bądź puszkach o różnej pojemności, które wystawczyni, mieszkająca wcześniej przez 20 lat w Grecji, sprowadza bezpośrednio od niewielkich, greckich producentów.
Tuż obok, odnajdziemy prawdziwe eldorado dla alergików: stoisko oferujące zróżnicowany wachlarz serów owczych i kozich, o różnych stopniu dojrzałości.
Nieco dalej pan Jurek z chęcią opowie nam, jak powstają jego deski, skrzynki i miseczki drewniane.
W Masarni „Motyka”, założonej w 1989 rodzinnej firmie, nawet pieprz mieli się w przekazywanym z pokolenia na pokolenie ręcznym młynku, a wędzone specjały przewożone są na targ „prosto z kija”, nie jest więc konieczne ich próżniowe pakowanie. W ten sposób droga produktu od producenta do naszych stołów została skrócona do minimum.
"To my wychodzimy z ofertą wprost do naszych Klientów, dowozimy wszystko na lokalne stoiska specjalnie dostosowanym do przewozu wędlin food truckiem"
- podkreślają uśmiechnięte pracownice masarni.
Ręcznie tworzone świece oferuje stoisko Amasej, którego dogląda pani Alina Mikołajczak z Zielonej Góry. Do produkcji świec używa bezzapachowej parafiny hydrorafinowanej o wysokim stopniu oczyszczenia, zaś niewątpliwą ciekawostką są drewniane knoty świec, których odgłos spalania przypomina mile trzaskające w kominku bierwiona.
Na stoisku małżeństwa spod jaworskich Mierczyc kupimy, gdzie indziej nie spotykane, pierniki, bo ręcznej pracy i włożonego w nią serca, nie zastąpi żadna produkcja taśmowa. Pani Martyna reprezentuje Partnerstwo Kaczawskie i wspólnie z rodziną wytwarza wyjątkowe, ręcznie dekorowane pierniki. Pierniki przyozdabiane są przez jej córkę, która z wykształcenia jest artystą plastykiem. Do wyrobu piernikowych delicji używa się wyłącznie mąki z młyna gospodarczego i stosuje jedynie naturalne barwniki. Ostatnio po kolekcję pierników zgłosiła się… stewardesa, która szukała oryginalnego prezentu dla znajomych z RPA.
Świat jest jednak mały, ale najlepiej smakuje ten lokalny…
Poniżej zapoznacie się z pełną listą wystawców Zagrody Smaku - Folwark i Stajnia Osiek, ul. Świętej Katarzyny 30A
Eldorado Przypraw - szeroki wybór naturalnych przypraw oraz herbat.
Baking Bread - pieczywo z małej, domowej piekarni, m.in. chleb pszenny, pszenno-żytni, żytni, graham - dostępne w wersjach z różnymi dodatkami.
Sernica Dolnośląska - sery owcze w różnych odmianach i smakach.
Pan Henryk Bronowicki - przetwory warzywne, owocowe, grzyby marynowane.
Weloveyougreece - szeroka gama oryginalnych greckich produktów od małych producentów.
Syropy Ziołowe GT - syropy ziołowe, dżemy.
Słoik.pl - owocowo warzywne chutneye, pikle klasyczne i pikle India, wegańskie pasztety, zupy, hummusy, pasty warzywne.
Gospodarstwo Trzy Ziarna - mąki i makarony ze starych odmian zbóż.
Pasikonik Manufaktura Chleba - chleby na zakwasie orkiszowym, bagietki i bułeczki na zakwasie, muffinki orkiszowe.
Skarmelizowane - torty, ciasta, desery, rogaliki francuskie.
Mrozikowe Przysmaki ze Wzgórz Strzegomskich - octy, kiszonki, przetwory owocowe, syropy dżemy, przeciery, soki.
ManiMoni - orzeźwiająca kombucha w różnych smakach i odmianach, "startery" do przygotowania własnej kombuchy w domu, grzaniec bezalkoholowy.
Specjały z Kniei - wyselekcjonowana dziczyzna m.in. kiełbasy, wędzonki, pasztety, pieczenie, smalec (dzik, jeleń, sarna).
Sławskie Specjały - ryby w zalewie, ryby wędzone, pulpeciki rybne różnego rodzaju, paprykarze i pasztety z ryb.
Smaki Turcji - produkty tureckie, m.in. chałwa, baklava, lokum tureckie, herbata turecka.
Serotonina - wrocławskie sery rzemieślnicze, produkty krowie i kozie.
Sery Kozie Pazdrowscy Michał Pazdrowski - sery kozie, m.in. wędzone, pasty z przyprawami; jogurty.
Gospodarstwo Rolne Joanna Czerwińska - soki i musy malinowe.
Sweet & Fit - wegańskie ciasta i desery bez dodatku cukru.
Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze - owoce sezonowe: wiśnie, brzoskwinie, jabłka; przetwory owocowe i warzywne, soki, octy, ciasta na bazie owoców.
Palarnia Kawy Ziarno - kawa z lokalnej palarni w różnych odmianach, kawa parzona na miejscu.
Pierniki Martyny - autorskie ozdoby piernikowe z naturalnych produktów, bez użycia polepszaczy.
Salcum-Fixum - wędliny tradycyjne.
Gospodarstwo Pasieczne Łukasz Monarcho - miody odmianowe, pyłek pszczeli, propolis, pierzga, wosk.
ANTERS Piekarnia-Cukiernia - chleby różnego rodzaju, m.in. jaglany, wysokobiałkowy, bagietki; słodkie wypieki.
Złota Patoka - naturalne miody, desery na bazie miodu oraz miody pitne.
Tradycyjne Jadło - wędliny tradycyjne.
Dyniowy Zakątek - produkty z dyni, m.in. dżemy, olej, różne wypieki, pasztety warzywne.
Masarnia Motyka - wędliny tradycyjne.
Swojska Spiżarenka - sałatki i przetwory warzywne w słoikach, świeże warzywa, świeże owoce sezonowe.
Winnica Milsko - wina lokalne - czerwone, różowe oraz białe z szczepów takich jak Regent, Cabernet Cortis, Chardonnay, Solaris, Riesling.
Kraft Dzielnia/Ziołowe Pola - rękodzieło m.in. naturalne świece, mydełka kolekcjonerskie, kryształki ziołowe.
Ekodeski Pana Jurka - deski, skrzynki i miseczki drewniane.
Lulubay rękodzieło - rodzinna manufaktura stworzona z myślą o małych szkrabach
i nie tylko.
Amasej - rękodzielnicza produkcja ozdobnych świec lampionowych oraz w naczyniach tworzonych
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?