W skrócie
Najprostsze muffiny dyniowe to połączenie sycącego przecieru z upieczonego warzywa doprawionego aromatycznymi suszonymi ziołami i delikatnej konsystencji. Wedle uznania możesz dodać do masy na muffiny dyniowe kilka pokrojonych suszonych pomidorów, pokrojoną w kostkę paprykę, albo szynkę. Wierzch muffinek dyniowych na słono warto udekorować posiekanymi pestkami dyni lub uprażonymi pestkami słonecznika. Wypróbuj przepis na smakowite babeczki na słono.
Muffiny dyniowe na słono – przepis na babeczki dyniowe
Liczba porcji: na 12 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwe.
Składniki:
- 1 szklanka purée z dyni,
- 2 szklanki mąki pszenna,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 1/2 szklanki startego parmezanu lub sera typu bursztyn,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano.
Jak zrobić muffiny dyniowe z serem?
Sposób przygotowania:
- Na początek rozgrzej piekarnik do 180°C. W trakcie nagrzewania przygotuj ciasto.
- Najpierw w dużej szklanej misce przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, solą, czarnym pieprzem, suszonym tymiankiem i oregano.
- Do drugiej miski wbij i ubij jajka. W trakcie powoli dodawaj wcześniej zrobione purée z dyni oraz olej rzepakowy.
- Wszystkie składniki mieszaj do połączenia składników.
- Potem stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszaj powoli do połączenia w jednolitą masę.
- Zetrzyj parmezan lub inny długo dojrzewający ser o wyrazistym smaku i dodaj do masy na muffiny dyniowe.
- Wyłóż foremkę na muffiny papierowymi papilotkami lub wysmaruj je lekko olejem i oprósz mąką.
- Foremki na muffiny wypełniaj do 3/4 wysokości.
- Muffiny dyniowe piecz przez około 20 minut. Powinny być wyrośnięte, rumiane, a wbita w środek wykałaczka pozostawać sucha.
- Upieczone muffiny wyjmij z foremki i odstaw do całkowitego wystudzenia na metalowej kratce.
Sposób podania babeczek dyniowych na słono
Takie wytrawne muffiny dyniowe znakomicie pasują jako dodatek do gęstych zup lub do sałatek zamiast grzanek, lub kromek chleba. Muffiny dyniowe na słono to także pyszna jako samodzielna przekąska do szkoły lub w ramach lunchu do pracy.
Innymi dodatkami do wytrawnych muffin dyniowych mogą być ugotowane różyczki brokuła. liście szpinaku, cebula i czosnek. A poza parmezanem można wymieszać masę z kawałkami rozkruszonego sera feta. Z wierzchu można udekorować babeczki także białym lub czarnym sezamem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?