Przy ulicy Piekarskiej w Legnicy powstał Mały Taszkent - knajpa, w której mieszkańcy zasmakują kuchni uzbekistańskiej. To totalna nowość w naszym mieście. Możemy tu zjeść m.in Uzbecki Kociołek - tradycyjnie przygotowana potrawa w specjalnym naczyniu glinianym, zapełnionym kawałkami soczystej jagnięciny, ziemniakami i warzywami, Płow Uzbecki - potrawa z ryżu w towarzystwie jagnięciny i wołowiny, z dodatkiem marchewki, rodzynek i cieciorki a podawany jest z sałatką "Aciciuk". Są także zupy, sałatki czy Uzbecki Chleb "Lepioszka".
Właścicielami nowej legnickiej restauracji, są Agnieszka Grzegorska wraz z partnerem Nikolaiem Rudenchenko, który urodził się w Taszkencie.
Kuchnię środkowoazjatycką charakteryzuje bogactwo smaków i kolorów. U nas głównym daniem będzie płow, tradycyjna uzbecka potrawa, przygotowywana w wyjątkowy sposób w specjalnym naczyniu o nazwie kazan, w którym można przygotować jednorazowo 100 porcji, powiedziała nam pani Agnieszka.
Wideo
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!