Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Popcorn nie tylko do kina. Wiemy skąd pochodzi słona przekąska. Zobacz, jaką kukurydzę wybrać do prażenia

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy popcorn uważany jest za jedną ze zdrowych przekąsek.
Domowy popcorn uważany jest za jedną ze zdrowych przekąsek. Getty Images/Tetra Images/zdjęcie ilustracyjne
Dzień Popcornu 2024 - według kalendarza świąt nietypowych - przypada 19 stycznia. Ta popularna, najczęściej słona przekąska towarzyszy nam na co dzień, szczególnie podczas oglądania ulubionych filmów w domu czy kinie. To także świetna przegryzka na imprezy. Zobacz, skąd się wziął popcorn i jak trafił do kin.

W skrócie

Skąd się wziął popcorn i jak trafił do kin?

Kukurydza została odkryta wraz z przypłynięciem Krzysztofa Kolumba do Ameryki Południowej. Właśnie wtedy zobaczono, że rdzenna ludność Meksyku zajada się złotymi, prażonymi kolbami.

W XIX wieku prażone ziarna kukurydzy zyskały popularność w Stanach Zjednoczonych, gdzie były sprzedawane niemal na każdym rogu. Były niezwykle tanie. Często też uprażony popcorn, nawleczony na nitkę, służył jako ozdoba choinkowa w mniej zamożnych domach.

W galerii możesz zobaczyć sposób podania popcornu

Popularność słonej przekąski wzrosła w czasie II wojny światowej, gdy ograniczono sprzedaż słodyczy. Ciekawostką jest, że w tamtym czasie pojawiła się pierwsza maszyna do popcornu zainstalowana w kinach. Tak zapoczątkowano zwyczaj zajadania popcornu podczas seansu filmowego. Z czasem sprzedaż prażonej kukurydzy przewyższyła zysk osiągany z biletów.

Muzeum Popcornu w USA

W mieście Marion w Ohio w Stanach Zjednoczonych w ramach Heritage Hall, które zbiera dziedzictwo regionu, w 1982 roku powołano Wyandot Popcorn Museum, jedną z dwóch placówek związanych z prażeniem kukurydzy. Na miejscu można przyjrzeć się najstarszym maszynom do popcornu. Tematyka muzeum ma cyrkowy charakter. Dzięki temu podkreślono zwyczaj jedzenia popcornu w amerykańskich wesołych miasteczkach i w atrakcyjny sposób wyeksponowano ziarna kukurydzy. W regionie organizowany jest także Festiwal Popcornu w mieście Marion. We wrześniu 2021 roku obchodzono jego 40-lecie. Termin przypada zawsze w pierwszy weekend po amerykańskim Święcie Pracy. Wśród zapachu prażonej kukurydzy odbywają się między innymi koncerty rockowe i parady.

Kukurydza na popcorn

Warzywo, które wykorzystuje się do prażenia, to kukurydza krzemienna. Używa się jej też do przygotowania mąki kukurydzianej. Ten rodzaj kukurydzy występuje w różnych kolorach. Najbardziej oryginalne z nich są fioletowe lub różowe. Warto pamiętać, że kukurydza cukrowa używana do sałatek nie nadaje się do prażenia. Ziarno kukurydzy krzemiennej ma dwie warstwy. Bielmo jest ochraniane przez żółtą pokrywkę, która pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia pęka. Warto wiedzieć, że w języku angielskim ziarna, które nie zostały uprażone mimo wysokiej temperatury, nazywa się wdowami, starymi pannami, rzadziej starymi kawalerami.

Jak zrobić popcorn w garnku?

Ziarna kukurydzy uprażone w domu przy pomocy garnka będą najzdrowszą możliwą przekąską. Niestety, w paczkach przeznaczonych do kuchenki mikrofalowej często w składzie pojawiają się tłuszcze trans, sól i sztuczne aromaty. Do uprażenia popcornu potrzeba wysokiego garnka o grubym dnie. Do rozgrzanego garnka na małym ogniu wsypujemy około czterech łyżek ziaren. Równomiernie rozkładamy je na dnie. Następnie kładziemy pokrywkę i nasłuchujemy charakterystycznych odgłosów pykającego ziarna. Gdy dźwięk ustanie, wtedy można przesypać popcorn go do szklanej miski, posypać solą i do smaku polać rozpuszczonym masłem.

Zobacz także: Kremowa polenta do obiadu. Przepis na przysmak z mąki kukurydzanej. Włosi dodają do niej ważny składnik

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Popcorn nie tylko do kina. Wiemy skąd pochodzi słona przekąska. Zobacz, jaką kukurydzę wybrać do prażenia - Strona Kuchni

Wróć na legnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto