Polecamy

Grejpfruty © Couleur/pixabay.com
[4/13]

Grejpfruty

Wszystkie owoce są zdrowe, ale grejpfruty jedzone w nadmiarze (np. w ramach modnych diet odchudzających) mogą naprawdę zaszkodzić wątrobie. Zawierają one furanokumaryny, które hamują naturalną zdolność tego narządu do usuwania niektórych leków. Stwarza to możliwość ich przedawkowania, a zależność ta dotyczy co najmniej 50 rodzajów farmaceutyków (a nie wiadomo, jakich jeszcze innych związków, m.in. zanieczyszczeń, z którymi stykamy się na co dzień).

Należy pamiętać, że nawet niewielkie dawki wielu z nich powodują uszkodzenia. Tak jest m.in. w przypadku środków hormonalnych czy popularnych i ewidentnie nadużywanych w Polsce środków przeciwbólowych.

Dlatego nawet nie przyjmując medykamentów warto ograniczyć spożycie grejpfrutów najlepiej do jednej sztuki tygodniowo.

Kondycja wątroby decyduje o tym, ile mamy energii, ile ważymy, jak się czujemy – ale nie tylko. Narząd ten chroni nas przed toksynami i wytwarza życiodajne związki. Warto więc wiedzieć, czego nie lubi, a co jej sprzyja – sprawdź, jak twoja dieta może wspomóc regenerację wątroby!

Najnowsze wiadomości

reklama