MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki te stosowane są do zagęszczania zup, w tym również...
fot. lenyvavsha/123rf.com

Te dodatki zepsują żurek. Przez nie możesz się rozchorować. Unikaj ich, a zupa będzie zdrowsza. Sprawdź, jak nie zepsuć żurku na Wielkanoc

Śmietana i mąka pszenna

Składniki te stosowane są do zagęszczania zup, w tym również do żurku. Jednak mąka pszenna jest źródłem dużej ilości węglowodanów, które powodują nagły wzrost poziomu glukozy we krwi, a następnie jego nagły spadek. Takie wahania poziomu cukru we krwi prowadzą do rozregulowania pracy trzustki i zaburzeń hormonalnych. Nadmiar węglowodanów w diecie może także być przyczyną rozwoju cukrzycy typu 2, nadwagi i otyłości. Należy pamiętać, że oczyszczona mąka pszenna jest również składnikiem białego chleba i bułek, które stosuje się jako dodatek do żurku. To może prowadzić do nadmiaru węglowodanów i skutkować odczuwaniem senności po posiłku, a także zaburzeń trawiennych.

Śmietana dodawana do żurku zawiera z kolei duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Zwiększają one poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi, a regularnie spożywane mogą prowadzić do miażdżycy oraz rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Zobacz również

Otylia Jędrzejczak zaprasza na zawody Otylia Swim Cup!

Otylia Jędrzejczak zaprasza na zawody Otylia Swim Cup!

Na autostradzie A2 niedaleko Konina zapalił się samochód

Na autostradzie A2 niedaleko Konina zapalił się samochód

Polecamy

Kolejny trudny egzamin maturalny? Opinie maturzystów po rozszerzonej z chemii

Kolejny trudny egzamin maturalny? Opinie maturzystów po rozszerzonej z chemii

Domowa ice tea w zdrowszej wersji. Ten napoj orzeźwia jak żaden inny

Domowa ice tea w zdrowszej wersji. Ten napoj orzeźwia jak żaden inny

Darmowy koncert w Hali Stulecia. Wystąpi 12 gwiazd związanych z Wrocławiem

Darmowy koncert w Hali Stulecia. Wystąpi 12 gwiazd związanych z Wrocławiem