MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. materiały prasowe TVN

Tatar z krewetkami i czekoladowa chmurka. Najlepsze przepisy z finału programu MasterChef Junior 2022

Tatar z krewetkami w chipsie z ziemniaka z majonezem cytrusowym i cytrusami Wiktorii Chmielewskiej

Składniki:

1 ziemniak
5 krewetek
1 jajko
1/4 mango
1 drobna kostka chili
1 łyżeczka oliwy
1/2 łyżeczki sosu sojowego
10 gałązek kolendry
1 limonka
olej do zagęszczenia ok. 1/2 szklanki
olej do smażenia chipsów
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na mandolinie cieniutko pokrój ziemniaka, wbij wykałaczkę, aby wyglądało jak taco. Usmaż na oleju rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 2 minuty i odstaw do wysuszenia. W tym czasie zrób majonez, czyli jajko, ocet i musztardę wlej do blendera i zacznij miksować od wolnych obrotów. Następnie powoli wlewaj olej do zagęszczenia mikstury. Dodaj 5 gałązek drobno posiekanej kolendry, 1/4 limonki, sól i pieprz i włóż do lodówki.

Krewetki obierz i pokrój w kostkę, nie może być za drobno. Dodaj sos sojowy, resztę posiekanej kolendry i resztę limonki. Odstaw na chwilę, aby krewetka się ścięła.

Do miski daj mango pokrojone w kosteczkę, oliwę i chilli.
Do naszych chipsów włóż tatar z krewetki, na nim zrób małe kropeczki majonezu, połóż salsę z mango, ozdób kolendrą i gotowe.

Zobacz również

Były burmistrz Bochni Stefan Kolawiński dostał ponad 160 tys. zł odprawy

Były burmistrz Bochni Stefan Kolawiński dostał ponad 160 tys. zł odprawy

Nowe kolumbarium na cmentarzu przy al. Chopina we Włocławku powstanie jeszcze w 2024

Nowe kolumbarium na cmentarzu przy al. Chopina we Włocławku powstanie jeszcze w 2024

Polecamy

Jaki french jest teraz modny? Tylko ten z żółtymi końcówkami

HIT DNIA
Jaki french jest teraz modny? Tylko ten z żółtymi końcówkami

Pyszne i chrupiące koreczki. Najlepsze na imprezę, grilla i do kanapek

Pyszne i chrupiące koreczki. Najlepsze na imprezę, grilla i do kanapek

Kiedy nudzą nam się tradycyjne kotlety, robię ten pyszny farsz. Rodzina się zajada

Kiedy nudzą nam się tradycyjne kotlety, robię ten pyszny farsz. Rodzina się zajada