Spośród wszystkich ryb, to właśnie karp stał się najbardziej popularną rybą wigilijną w Polsce. Jednak nie jest to zwyczaj tak stary, jak mogłoby się wydawać. Karp pojawił się na polskich stołach dopiero w połowie XX wieku, za sprawą ówczesnego ministra przemysłu i handlu Hilarego Minca. W 1947 roku, w celu pobudzenia gospodarki i rybołówstwa, wprowadził on hasło „Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce” i zaczął promować tę rybę jako tanią i łatwą w hodowli.
Karp szybko zyskał popularność wśród Polaków, którzy w czasach PRL-u mieli ograniczony dostęp do innych produktów spożywczych. Karp był też rybą, która dobrze znosiła transport i przechowywanie, co było ważne w warunkach niedoboru lodówek. Niektórzy Polacy kupowali żywego karpia i trzymali go w wannie lub wiadrze do Wigilii, aby mieć pewność, że ryba będzie świeża.
Teraz już nie trzeba trzymać go w wannie, bo łowisko w Grzymalinie oferuje usługę patroszenia i czyszczenia ryby.
Tu znajduje się łowisko:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?