Sobota w Winnicy Agat w Sokołowcu. Lokalne wino i wyborne dania!
ŻAR WINO to cykliczne wydarzenie łączące plenerową kuchnię inspirowaną ogniem z lokalnym winem produkowanym na terenie Dolnego Śląska. W tym sezonie spotkania miłośników wina i dobrego jedzenia odbywają się w Winnicy Agat oraz Winnicy Moderna według harmonogramu:
- Winnica Agat: 22 maja, 26 czerwca, 31 lipca oraz 28 sierpnia
- Winnica Moderna: 8 maja, 5 czerwca, 17 lipca oraz 14 sierpnia
Najbliższe wydarzenie już w sobotę 26 czerwca w Winnicy Agat w Sokołowcu od około godziny 13 do 19. Z Legnicy dojedziemy tu w około 45 minut.
Na miejscu w otoczeniu zieleni i malowniczych widoków będziecie mogli spróbować znakomitych dań autorstwa wrocławskiej szefowej kuchni Justyny Słupskiej Kartaczowskiej oraz oryginalnych win wytwarzanych w Winnicy Agat. W menu m.in.:
- Sałatka z kolorowych pomidorów z lubczykiem i burratą/25 zł
- Kotlet schabowy z kością marynowany w bourbonie/55 zł
- Chicken Tikka Masala/45 zł
- Pieczony batat z burratą, pomidorkami San Marzano i salsą verde/40 zł
WINNICA AGAT
Winnica & Agroturystyka Agat w Sokołowcu jest jedyną winnicą w Polsce położoną na stoku wulkanu wygasłego przed około 300 milionów lat, na wysokości 320 – 330 m n.p.m.
Pierwsze nasadzenia rozpoczęto w 2007 roku, stopniowo powiększając winnice do 1,6 ha. Szczepy białych odmian, które najlepiej sprawdziły się w tym trudnym terenie to Riesling, Johaniter, Solaris i Pinot Gris. Z czerwonych odmian Rondo, Regent, Cabernet Cortis.
Marcin Kucharski, właściciel winnicy postawił sobie za cel tworzenie oryginalnych i atrakcyjnych win z wyraźnym poczuciem miejsca.
ŻAR WINO - niezwykły kulinarny projekt autorstwa wrocławskiego szefa kuchni
ŻAR WINO to kulinarna inicjatywa powstała w 2019 roku dzięki współpracy kucharza Piotra Andruszki z właścicielami winnic na Dolnym Śląsku - Marcinem Kucharskim (Winnica Agat) i Nestorem Kościańskim (Winnica Moderna).
To, co będziemy dla Was serwować, będzie bazowało na możliwie jak największej ilości produktów z najbliższej okolicy. Chcę, abyście spróbowali mniej znanych cięć wołowych, baraniny, wieprzowiny rodzimych ras, dobrego drobiu z ognia, a jak się uda to również koźliny, która odpowiednio przygotowana nie ma sobie równych. Nie będę gotował sam, zaprosiłem do projektu ŻAR WINO znakomitych szefów kuchni z Wrocławia, którzy tak jak ja podzielają pasję do ognia - mówi pomysłodawca projektu ŻAR WINO Piotr Andruszko.
Zobaczcie zdjęcia z poprzednich edycji ŻAR WINO i już planujcie sobotni wypad do Winnicy Agat!
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?