Spędź sobotę w Winnicy Agat na Dolnym Śląsku. Lokalne wino, wyborne dania, wspaniała atmosfera. Przyjedź do Sokołowca na ŻAR WINO!

Klaudia Korfanty
Klaudia Korfanty
W sobotę 26 czerwca Winnica Agat w Sokołowcu przemieni się w centrum miłośników wina i dobrego jedzenia. A to za sprawą projektu ŻAR WINO - cyklicznego wydarzenia łączącego plenerową kuchnię z lokalnym winem. Szczegóły poniżej.

Sobota w Winnicy Agat w Sokołowcu. Lokalne wino i wyborne dania!

ŻAR WINO to cykliczne wydarzenie łączące plenerową kuchnię inspirowaną ogniem z lokalnym winem produkowanym na terenie Dolnego Śląska. W tym sezonie spotkania miłośników wina i dobrego jedzenia odbywają się w Winnicy Agat oraz Winnicy Moderna według harmonogramu:

  • Winnica Agat: 22 maja, 26 czerwca, 31 lipca oraz 28 sierpnia
  • Winnica Moderna: 8 maja, 5 czerwca, 17 lipca oraz 14 sierpnia

Najbliższe wydarzenie już w sobotę 26 czerwca w Winnicy Agat w Sokołowcu od około godziny 13 do 19. Z Legnicy dojedziemy tu w około 45 minut.

Na miejscu w otoczeniu zieleni i malowniczych widoków będziecie mogli spróbować znakomitych dań autorstwa wrocławskiej szefowej kuchni Justyny Słupskiej Kartaczowskiej oraz oryginalnych win wytwarzanych w Winnicy Agat. W menu m.in.:

  • Sałatka z kolorowych pomidorów z lubczykiem i burratą/25 zł
  • Kotlet schabowy z kością marynowany w bourbonie/55 zł
  • Chicken Tikka Masala/45 zł
  • Pieczony batat z burratą, pomidorkami San Marzano i salsą verde/40 zł

WINNICA AGAT

Winnica & Agroturystyka Agat w Sokołowcu jest jedyną winnicą w Polsce położoną na stoku wulkanu wygasłego przed około 300 milionów lat, na wysokości 320 – 330 m n.p.m.

Pierwsze nasadzenia rozpoczęto w 2007 roku, stopniowo powiększając winnice do 1,6 ha. Szczepy białych odmian, które najlepiej sprawdziły się w tym trudnym terenie to Riesling, Johaniter, Solaris i Pinot Gris. Z czerwonych odmian Rondo, Regent, Cabernet Cortis.

Marcin Kucharski, właściciel winnicy postawił sobie za cel tworzenie oryginalnych i atrakcyjnych win z wyraźnym poczuciem miejsca.

ŻAR WINO - niezwykły kulinarny projekt autorstwa wrocławskiego szefa kuchni

ŻAR WINO to kulinarna inicjatywa powstała w 2019 roku dzięki współpracy kucharza Piotra Andruszki z właścicielami winnic na Dolnym Śląsku - Marcinem Kucharskim (Winnica Agat) i Nestorem Kościańskim (Winnica Moderna).

To, co będziemy dla Was serwować, będzie bazowało na możliwie jak największej ilości produktów z najbliższej okolicy. Chcę, abyście spróbowali mniej znanych cięć wołowych, baraniny, wieprzowiny rodzimych ras, dobrego drobiu z ognia, a jak się uda to również koźliny, która odpowiednio przygotowana nie ma sobie równych. Nie będę gotował sam, zaprosiłem do projektu ŻAR WINO znakomitych szefów kuchni z Wrocławia, którzy tak jak ja podzielają pasję do ognia - mówi pomysłodawca projektu ŻAR WINO Piotr Andruszko.

Zobaczcie zdjęcia z poprzednich edycji ŻAR WINO i już planujcie sobotni wypad do Winnicy Agat!

Spędź sobotę w Winnicy Agat na Dolnym Śląsku. Lokalne wino, ...

Będzie nowe święto państwowe?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie