Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ślimaczki pizzowe to pyszne przekąski na każdą okazję. Przepis na drożdżowe bułeczki z salami i serem

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne ślimaczki pizzowe to idealna przekąska na każdą okazję. Zobacz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne ślimaczki pizzowe to idealna przekąska na każdą okazję. Zobacz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na przekąskę na piknik, imprezę lub kolację? Mamy dla ciebie sprawdzony przepis na drożdżowe ślimaczki pizzowe, z salami i serem. Smakują pysznie podane na ciepło lub na zimno z sosem czosnkowym. Sprawdź, jakie to proste i przygotuj sobie taki smakołyk.

Spis treści

Przekąski na piknik i imprezę

Lato i wakacje to czas, który warto spędzić z bliskimi na świeżym powietrzu. Dobrym pomysłem jest przygotowanie wspólnego pikniku z pysznymi potrawami i przekąskami.

Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować np.:

Na piknik warto zabrać także coś słodkiego np. beziki kremem i owocami lub kajmakowe batoniki z orzechami.

Przekąski z ciasta drożdżowego

Mamy dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne ślimaczki pizzowe. To przekąski z delikatnego ciasta drożdżowego przygotowanego na jogurcie naturalnym.

Polecamy nadziać ślimaczki plastrami salami i żółtym serem, a całość doprawić pomidorowym sosem lub ketchupem i bazylią.

Taką przekąskę możemy podać na ciepło i na zimno. Pysznie będzie smakować z sosem czosnkowym. By go zrobić wymieszaj jogurt naturalny z majonezem i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz odrobiną soli.

Obejrzyj instrukcję krok po kroku, jak przygotować ślimaczki pizzowe

Przepis na ślimaczki pizzowe

(czas przygotowania: ok. 1,5 godziny)

Życzymy smacznego!
Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 140 ml jogurtu naturalnego,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 25 g drożdży,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oleju.
  • 3 łyżki ketchupu lub pasty pomidorowej,
  • łyżeczka bazylii,
  • salami,
  • żółty ser.

Jak zrobić przekąski - ślimaczki pizzowe?

  1. Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i łyżką wody. Odstaw na 10 minut.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, jogurt naturalny, wodę, olej i drożdże.
  3. Wyrób elastyczne ciasto.
  4. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok. 30 minut aż podwoi swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj jeszcze kilka minut.
  6. Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta.
  7. Posmaruj ciasto ketchupem i posyp bazylią.
  8. Połóż na cieście plastry salami i sera i zwiń w roladę.
  9. Pokrój ciasto na kawałki szerokości ok. 1,5 cm.
  10. Poukładaj ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp startym serem.
  11. Odstaw ślimaczki na 15 minut.
  12. Piecz w 180 stopniach przez ok. 25 minut.

Ślimaczki pizzowe gotowe. Życzymy smacznego!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ślimaczki pizzowe to pyszne przekąski na każdą okazję. Przepis na drożdżowe bułeczki z salami i serem - Strona Kuchni

Wróć na legnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto