- Pomysł na tę inicjatywę powstał, aby aktywizować i zrzeszać społeczność lokalną. Hasłem wyjściowym projektu i pretekstem do jego realizacji jest kuchnia. To w niej zazwyczaj toczy się centrum życia rodzinnego. Chcemy mieszkańcom Legnicy pokazać, poprzez szereg warsztatów, że takie może być również nasze miasto – rodzinne, wielokulturowe, apetyczne – zapewnia Marta Grzesik-Studzińska, liderka projektu.
W trakcie projektu zorganizowana będzie sąsiedzka, owocowo – warzywna wymiana produktów, która umożliwi wykonanie przetworów na zimę i ograniczy konsumpcjonizm. Inicjatywa przyczyni się do wzrostu świadomości żywieniowej uczestników. Zadanie zakończymy otwartym piknikiem pt.: „Śniadanie na trawie”, w trakcie którego odbywać się będą warsztaty plastyczno – ekologiczne m.in. wykonywania woskowijek oraz malowania eko-toreb z owocowo – warzywnym nadrukiem.
Głównym miejscem realizacji przedsięwzięcia jest Spółdzielczy Dom Kultury Atrium (ul. Pomorska 19). Więcej informacji o inicjatywie realizowanej do 15 września br., znaleźć można na: facebook.com/DomKulturyAtrium. Projekt realizowany w Programie Dolnośląskie Małe Granty ze środków budżetu Zarządu Województwa Dolnośląskiego.
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?