Kiełbaska Jaworska swoim smakiem skradła serca mieszczan stając się rozpoznawalnym produktem o ponadlokalnym wymiarze. W XIX stuleciu pisali o niej poeci oraz twórcy pierwszych kulinarnych leksykonów.
Za sprawą mięsnego rarytasu Jawor stworzył markę porównywalną do kiełbasianych wyrobów z Brunszwiku, Gothy, Würzburga, Strassburga, Wiednia, Krakowa, Wrocławia, Lionu czy Frankfurtu.
Wraz z autorem publikacji przeniesiemy Was do przedwojennego Jawora. Wydarzenie połączone będzie z występem grupy teatralnej Wernisaż. Nie zabraknie degustacji Kiełbasek Jaworskich, uwędzonych w oparciu o przedwojenne przepisy. Zaserwują je dla Was lokalni restauratorzy oraz wytwórcy wyrobów mięsnych.
Za sprawą rekonstrukcji zapomnianych już dziś receptur jaworski region ma szansę ponownie zaistnieć na kulinarnej mapie Europy. Na bezprecedensowe wydarzenie zapraszają Burmistrz Miasta Jawora Emilian Bera oraz dyrektor Muzeum Regionalnego w Jaworze Arkadiusz Muła.
Wydawcą książki jest jaworskie muzeum. Publikacja powstała we współpracy z jeleniogórskim wydawnictwem Ad Rem będzie dostępna w sprzedaży stacjonarnej w siedzibie muzeum.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?