Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pizza neapolitańska po legnicku. Formia Pizza to jedyna w Legnicy pizzeria serwująca pizzę jak w Neapolu! Zaglądamy do środka! [ZDJĘCIA]

Klaudia Korfanty
Klaudia Korfanty
Formia Pizza znajdująca się przy ulicy Roosevelta to jedyna w Legnicy pizzeria serwująca pizzę typu neapolitańskiego. To prawdziwy rarytas, ponieważ to właśnie Neapol jest kolebką pizzy. Odwiedzamy pizzerię i rozmawiamy z jej właścicielem. Przeczytajcie więcej poniżej, a w galerii zobaczcie zdjęcia.

Kawałek południowych Włoch w Legnicy. Zaglądamy do jedynej w mieście pizzerii neapolitańskiej

Formia Pizza pojawiła się na mapie Legnicy w 2019 roku. Na początku niewielki lokal znajdował się przy ulicy Jaworzyńskiej. W 2020 roku został przeniesiony w nowe miejsce - na ulicę Roosevelta blisko centrum. Wtedy właśnie pizzerię przejął obecny właściciel Paweł Piwiński, wywracając swoje życie do góry nogami. Zrezygnował z dotychczasowej pracy na rzecz oddania się swojej pasji, jaką jest włoska kuchnia.

Pizza neapolitańska - co ją wyróżnia?

O pizzy i nie tylko rozmawiamy z właścicielem restauracji Pawłem Piwińskim, który oprócz zarządzania lokalem zajmuje się dbałością o jakość i pochodzenie składników, komponuje menu i przygotowuje pizzę, ściśle trzymając się tradycyjnej receptury z Neapolu, którą miał okazję poznać podczas wielokrotnych podróży. Pan Paweł jest prawdziwym pasjonatem włoskiego jedzenia i miłośnikiem Włoch. Zwiedził niemal cały kraj i zachwyca się ideą włoskiego stylu życia i gotowania.

We Włoszech istnieją dwa typy pizzy: rzymska (romana) i neapolitańska (napoletana). W naszej pizzerii podajemy tradycyjną pizzę z Neapolu wypiekaną w piecu opalanym drewnem - mówi nam Paweł Piwiński, właściciel Formii Pizza.

Pizza rzymska ma grubsze ciasto, jest bardziej chrupiąca i ma zaokrąglone brzegi. Jednak tradycyjna włoska pizza to właśnie ta z Neapolu. Charakteryzuje się bardzo cienkim ciastem (maksymalne 3 mm), niedużą ilością składników i mocno wyrośniętymi, wręcz nadpalonymi brzegami. I to właśnie pizza neapolitańska i sposób jej przygotowywania został wpisany na listę kulturowego dziedzictwa ludzkości UNESCO! W Formii Pizza odwzorowuje się właśnie ten typ pizzy. Warto zaznaczyć, że pizza najlepiej smakuje prosto z pieca. We Włoszech zamawianie tego typu pizzy na wynos nie jest powszechne.

Na zdjęciu poniżej po jednej stronie widać pizzę z najsłynniejszej pizzeri w Neapolu, czyli Sorbillo. Na drugim widzimy pizzę serwowaną w Formia Pizza. Mieliśmy okazję spróbować obie pizze i gwarantujemy, że nie tylko z wyglądu są niemal takie same!

Wiem, że u nas w Polsce jada się grubą pizzę z wieloma przypadkowymi składnikami, takimi jak na przykład ananas, polaną sosem czosnkowym. Tego jednak nie znajdziemy ani we Włoszech, ani w naszym lokalu. Proponujemy za to gościom smak prawdziwej, nieoszukanej włoskiej pizzy z dodatkiem oliwy. Pizza neapolitańska jest na pewno inna niż serwowana w pozostałych legnickich lokalach - tłumaczy pan Paweł.

Przepis na pizzę neapolitańską

Podpytujemy właściciela o przepis na pizzę neapolitańską. Okazuje się, że jednak jej wykonanie w domu jest niemal niemożliwe - niezbędna jest wysoka temperatura pieca opalanego drewnem, sięgająca powyżej 400 stopni! Taka pizza wypiekana jest zaledwie około 2 minut. Dłuższego czasu wymaga wyrabianie ciasta oraz jego wyrastanie (kilkanaście godzin). Ciasto ma być elastyczne i łatwe do rozciągania. Bazą klasycznej pizzy Margherity (w menu Formia Pizza nosi ona nazwę Buffon) są zblendowane pomidory, oczywiście sprowadzane z Włoch - bez przypraw ani soli. Na sos nakładamy urwane kawałki kulki mozzarelli - nie ma mowy tu o korzystaniu z wcześniej startego sera. Taką pizzę wkładamy do pieca, a po jej wyjęciu posypujemy kilkoma listkami bazylii. Proste przygotowanie, niewiele składników, za to wysokiej jakości i niepowtarzalny smak - oto sekret włoskiej kuchni.

Jakość składników we Włoszech na pierwszym miejscu

To co wyróżnia Formię Pizzę to nie tylko typ serwowanej pizzy, ale także wybór składników. Możemy tu spróbować pizzy na przykład z mozzarellą di bufala, czyli wytwarzanej z mleka bawolego, z coppa di parme, czyli długodojrzewającą karkówką w ziołach czy ndują - kalabryjską ostrą kiełbasą.

Oprócz pizzy w menu znajdziemy włoskie przystawki, sałatki, makarony, desery oraz napoje. Wszystkie dania przygotowywane są ze składników sprowadzanych z Włoch - począwszy od mąki na pizzę, przez pomidory, szynki, sery, a kończąc na piwach i napojach prosto z Włoch. Warto dodać, że nawet sam piec do pizzy sprowadzony jest z Włoch, a także zdjęcia włoskich atrakcji zdobiące ściany, które właściciel przywiózł ze swoich podróży.

Nie ma u nas w menu pizzy ani makaronów z owocami morza. Wielu gości o nie dopytuje, jednak wiem, że w Polsce, podając na przykład pizzę z krewetkami, muszę się liczyć z tym, że krewetki będą mrożone. A to we Włoszech by nie przeszło! Włosi mają komfort bliskości morza niemal w każdym regionie i korzystania ze świeżych ryb czy owoców morza - tłumaczy właściciel.

Oprócz kompozycji z menu pizzeria proponuje tzw. pizzę miesiąca. Na fanpage’u Formii Pizza oraz Instagramie znajdziemy informacje o aktualnych promocjach (na przykład Happy Hours) i nowościach. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji wizyty w Formia Pizza, to zachęcamy Was. Warto poznać smak prawdziwej neapolitańskiej pizzy i samodzielnie zdecydować, czy wolimy taką, czy jednak z ananasem i sosem czosnkowym :)

Formia Pizza na Facebooku
Formia Pizza na Instagramie

Pizza neapolitańska po legnicku. Formia Pizza to jedyna w Le...

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na legnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto