Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek...
fot. yuliadavidovich/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Srobinian potasu (E202)

Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek hamujący rozwój bakterii oraz zapobiegający pleśnieniu. Znajdziemy go głównie w pieczywie z długim terminem ważności do spożycia, ciastach, słodyczach, suszonych owocach, serach żółtych, produktach sojowych oraz owocach morza. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 25 mg/kg masy ciała. Mimo że jest uznawany za bezpieczny dla zdrowia, to wykazano, że zbyt duża podaż tego konserwantu może powodować wystąpienie pokrzywki alergicznej oraz bólu głowy, a u dzieci nasilać objawy astmy oskrzelowej.

Zobacz również

Aukcja zakończona, rekord pobity. To zegarek najbogatszego pasażera Titanica

Aukcja zakończona, rekord pobity. To zegarek najbogatszego pasażera Titanica

Leśnicy ze Stalowej Woli sprzeciwiają się wycince lasów. Jest oświadczenie

Leśnicy ze Stalowej Woli sprzeciwiają się wycince lasów. Jest oświadczenie

Polecamy

Nie możesz przytyć? Oto najlepsze sposoby, aby zdrowo przybrać na wadze

Nie możesz przytyć? Oto najlepsze sposoby, aby zdrowo przybrać na wadze

Oto zakazane fasony i kolory ubrań na komunię. Tego nie zakładaj!

Oto zakazane fasony i kolory ubrań na komunię. Tego nie zakładaj!

Jedzie na Eurowizję i ma bardzo bogatych rodziców. Tę firmę znają niemal wszyscy

Jedzie na Eurowizję i ma bardzo bogatych rodziców. Tę firmę znają niemal wszyscy