Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana...
fot. Portuguese Gravity/unsplash.com

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kimchi

Kimchi, po polsku nazywana też kimczi, to fermentowana kapusta pekińska. Pochodzi z Korei, gdzie stanowi tradycyjne danie przygotowywane w niezliczonych wersjach z różnymi dodatkami. Najczęściej są to papryczki chili, imbir, rzodkiew, czosnek czy szczypiorek, a także solone przetwory rybne, takie jak np. pasta krewetkowa czy sos rybny, niewielka ilość cukru oraz większa dawka soli. Kimchi zawiera probiotyczne bakterie Lactobacillus, ale także Lactococcus czy Leuconostoc. Liście kapusty najpierw moczy się w solance, a następnie naciera pastą z przypraw, dodaje rozdrobnione warzywa i pozostawia w słoju, by sfermentowały, przy czym dodatek rybny wcale nie jest niezbędny. Obecnie świeże kimchi można już kupić w niektórych sklepach.

Zobacz również

Majówka nad Pogorią III. Nie tylko plaża. Czeka odnowiona wiata grillowa

Majówka nad Pogorią III. Nie tylko plaża. Czeka odnowiona wiata grillowa

Żona Krzysztofa Skiby kusi potężnym biustem w basenie!

Żona Krzysztofa Skiby kusi potężnym biustem w basenie!

Polecamy

„Bananowy botoks” to hit Internetu. Piękna skóra dzięki skórce od banana

„Bananowy botoks” to hit Internetu. Piękna skóra dzięki skórce od banana

Od 1 maja można zwiedzać kościół Mariacki w Legnicy oraz wejść na wieżę widokową

Od 1 maja można zwiedzać kościół Mariacki w Legnicy oraz wejść na wieżę widokową

Jak ustrzec się kary za grillowanie? Zobacz, co mówią przepisy prawa

Jak ustrzec się kary za grillowanie? Zobacz, co mówią przepisy prawa