Już na początku rozmowy dowiedzieliśmy się, że słodkie wypieki tworzone przez Nataliyę Golombyovską powstawały pierwotnie dla rodziny czy znajomych. Panni Nataliya pochodzi z Ukrainy. Jej pasja w sposób na życie przerodziła się jednak dopiero w Polsce. W działalności pomaga jej mąż i córka, która również pasjonuje się cukiernictwem.
Oprócz tortów tworzonych na przeróżne okazje w N.G. Art Patisserie powstają także monoporcje, czyli około 100-gramowe porcje słodkości. Są też makaroniki - lekkie ciasteczka przyrządzane z białek, bardzo popularne we Francji i różnego rodzaju desery. Dla przykładu cena za 1 kg tort wynosi 100 zł. - Każdego klienta traktujemy indywidualnie i staramy się, w miarę możliwości, dopasować do jego potrzeb. Produkty, na których pracujemy są bardzo wysokiej jakości - przekazuje. Oczywiście nie brakuje także klientów, którzy są w stanie pokonać kilkadziesiąt kilometrów po to, aby otrzymać swój wymarzony wypiek - mówi z uśmiechem.
Szkolenia u najlepszych szefów
Nataliya Golombyovska mówi, że od zawsze interesowało ją nowoczesne cukiernictwo, które kilka lat temu nie było jeszcze tak bardzo rozwinięte. - Miałam tę możliwość szkolenia się u szefów rosyjskich, francuskich oraz hiszpańskich. To trochę inny rodzaj cukiernictwa, ale nie oznacza, że trudniejszy od tradycyjnego. W nowoczesnym cukiernictwie chodzi przede wszystkim o to, aby tort czy ciastko było łatwe do przygotowania, zjedzenia, aby zawierało mniej cukru i było wykonane z produktów naturalnego pochodzenia - dodaje.
W nowoczesnym cukiernictwie chodzi przede wszystkim o to, aby tort czy ciastko było łatwe do przygotowania, zjedzenia, aby zawierało mniej cukru i było wykonane z produktów naturalnego pochodzenia
Nie tylko torty i makaroniki
N.G. Art Pattiserie to nie tylko słodkie wypieki. Od ponad dwóch lat Nataliya Golombyovska organizuje także szkolenia, które cieszą się coraz większą popularnością i są dedykowane osobom o różnym stopniu zaawansowania. Kursanci mogą dowiedzieć się jak upiec kruche ciasto, wykonać zefiry, czyli rosyjskie pianki, a także jak stworzyć słodki stół. - Niestety z powodu pandemii koronawirusa wszystkie działania zostały przeniesione do sieci. - Liczymy, że wkrótce będziemy mogli spotkać się z uczestnikami w naszej nowej pracowni - przyznaje nasza rozmówczyni.
Teraz na czasie są komunijne dzieła. - Choć sytuacja niepewna i wciąż nie wiadomo czy uroczystości się odbędą, w kalendarzu terminy są zarezerwowane. Podobnie z tortami weselnymi - uśmiecha się nasza rozmówczyni.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?