Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Melon w 90 proc. składa się z wody, a resztę stanowią...
fot. Julia Gusterina/Getty Images

Najlepsze orzeźwiające koktajle na lato. Te napoje ochłodzą i nawodnią organizm w upał. Zobacz proste przepisy na smoothie warzywno-owocowe

Orzeźwiający koktajl z melonem i siemieniem lnianym

Melon w 90 proc. składa się z wody, a resztę stanowią związki mineralne, witaminy i antyoksydanty, w tym kwas askorbinowy (witamina C), który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu krążenia i odpornościowego. Dodatkowo owoc ten pomaga obniżać ciśnienie tętnicze, reguluje stężenie cukru, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry. Natomiast siemię lniane to źródło łatwo przyswajalnego białka i substancji śluzowych, które wykazują działanie łagodzące i osłonowe na śluzówkę przewodu pokarmowego. Dodatkowo siemię lniane zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi i prostaty.

Składniki:

• 250 g melona żółtego lub miodowego bez pestek,
• sok z jednej cytryny,
• 100 ml wody mineralnej gazowanej lub niegazowanej,
• łyżeczka mielonego siemienia lnianego,
• kilka listków mięty.

Przygotowanie: melona należy zblendować, a następnie dodać resztę składników i całość wymieszać. W razie potrzeby można również dodać kilka kostek lodu.

Zobacz również

Zacięty mecz Polonii Chodzież z Nielbą Wągrowiec

Zacięty mecz Polonii Chodzież z Nielbą Wągrowiec

Niesamowite kolorowe kwiaty i egzotyczne rośliny w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu

Niesamowite kolorowe kwiaty i egzotyczne rośliny w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu

Polecamy

Najlepsze stolice Europy dla turystów. Gdzie warto pojechać na urlop?

Najlepsze stolice Europy dla turystów. Gdzie warto pojechać na urlop?

Chowane klamki drzwi mogą zagrozić naszemu bezpieczeństwu!

Chowane klamki drzwi mogą zagrozić naszemu bezpieczeństwu!

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby