Miodowe szaleństwo. Poznaj właściwości różnych miodów. Nie wiedziałeś jak dużo jest gatunków miodu

Anna Ickiewicz
Anna Ickiewicz
Pierzga jest sfermentowanym pyłkiem kwiatowym. Pszczoły robią go na zimę, aby podnieść odporność. Identycznie działa ona na ludzi. Łyżeczkę pierzgi zalewamy wieczorem chłodną wodą, a rano przed śniadaniem wypijamy powstały napój. Nasz pszczelarz ostrzega jednak przed oszukaną pierzgą. Prawdziwa pierzga ma konsystencję gumy, ta oszukana rozsypuje sie przy zgniataniu.
Pierzga jest sfermentowanym pyłkiem kwiatowym. Pszczoły robią go na zimę, aby podnieść odporność. Identycznie działa ona na ludzi. Łyżeczkę pierzgi zalewamy wieczorem chłodną wodą, a rano przed śniadaniem wypijamy powstały napój. Nasz pszczelarz ostrzega jednak przed oszukaną pierzgą. Prawdziwa pierzga ma konsystencję gumy, ta oszukana rozsypuje sie przy zgniataniu. Anna Ickiewicz
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Miód od zawsze towarzyszył Polakom. Wszyscy wiemy jaki jest zdrowy ale czy wiemy ile jest jego rodzajów? Spotkaliśmy się z pszczelarzem Dariuszem Jamrogą z Niemstowa w gminy Lubin, aby dowiedzieć się, który miód pomoże nam na nasze dolegliwości najlepiej. W GALERII pod każdym zdjęciem opisujemy właściwości różnych miodów.

Dariusz Jamroga z pszczołami zna się już od dziecka. Aktualnie posiada 50 rodzin pszczelich, a w trakcie sezonu bywa ich nawet 100. Do "zimowki" łączy się je, aby wzmocnić rodziny. W trakcie sezonu Dariusz Jamroga wozi rodziny pszczele w różne miejsca, aby uzyskać różne odmiany miodu.

- Mój Dziadek przywiózł ze sobą pszczoły z Litwy, gdzie mieszkał do 1946 roku, była to odmiana Krainka - pszczoła mała, ale bardzo agresywna. Od dziecka jestem przyzwyczajony do użądleń i do kręcenia miodu, pamiętam, że podczas matur kręciłem miód i nie wiedziałem czy się uczyć czy zajmować pszczołami - wspomina Dariusz Jamroga.

Pszczelarz zdradził nam kilka sposobów na to jak odróżnić prawdziwy miód od tego nie do końca zdrowego.

- Najważniejszym jest to żebyśmy czytali etykiety. Miody sprzedawane w dużych sieciach handlowych są "mieszanką miodów z UE i spoza" - taką informację najczęściej przeczytamy na etykiecie. Kupując na bazarach lub przez internet, również musimy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Zwracajmy uwagę na konsystencję miodu. Miód rzepakowy krystalizuje się najszybciej. Jeżeli po miesiącu od daty widniejącej na słoiku miód jest nadal płynny oznacza to, że jest przegrzany i nie ma już swoich właściwości.
Ważne jest również to jak przechowujemy miód. Miody jasne przechowujemy w niższej temperaturze, bo może zajść w nich fermentacja alkoholowa. Optymalna temperatura do przechowywania innych miodów oscyluje w okolicach 18 stopni Celsjusza - doradza Dariusz Jamroga.

W galerii opisaliśmy właściwości wszystkich miodów jakie produkują pszczoły Dariusza Jamrogi.

Jest zielone światło na szczepionki dla dzieci!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie