Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kto nie powinien jeść awokado? Ten owoc to źródło omega-3, które wspierają zdrowie serca, jednak nie każdy może bezpiecznie go spożywać

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Awokado zyskuje na popularności, nie tylko ze względu na swój smak, ale również właściwości zdrowotne. Niestety, nie wszyscy mogą bezpiecznie sięgać po ten owoc. Sprawdź, kto powinien unikać awokado.
Awokado zyskuje na popularności, nie tylko ze względu na swój smak, ale również właściwości zdrowotne. Niestety, nie wszyscy mogą bezpiecznie sięgać po ten owoc. Sprawdź, kto powinien unikać awokado. Art Rachen/Unsplash.com
Awokado to jeden z najzdrowszych owoców świata, ponieważ mimo swojej kaloryczności stanowi znakomite źródło kwasów omega-3, które wspierają odporność organizmu, chronią komórki nerwowe, a także wzmacniają pracę układu sercowo-naczyniowego. Regularne spożywanie tego owocu może również zmniejszyć ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego krwi i zwału serca. Niestety, mimo tych wszystkich korzyści nie wszyscy mogą bezpiecznie jeść awokado. Sprawdź, kto powinien unikać tego owocu.

Spis treści

Kto nie powinien jeść awokado? W tych schorzeniach należy je ograniczyć

Awokado to bardzo popularny owoc, szczególnie wśród sportowców, osób dbających o stan zdrowia, a także tych, którzy stosują dietę ketogeniczną. Z miąższu awokado można przygotować różnego rodzaju pasty kanapkowe, a także guacamole, czyli tradycyjną meksykańską przekąskę, najchętniej spożywaną z chipsami nachos lub tortillą.

Dowiedz się więcej: Przepis na pastę z awokado do kawałków tortilli lub frytek

Mimo korzyści, jakie wynikają z jedzenia awokado nie wszyscy mogą je bezpiecznie spożywać. W galerii podpowiadamy, kto powinien unikać tego owocu.

Kto nie powinien jeść awokado?

Czy awokado jest zdrowe? Właściwości odżywcze tego owocu

Awokado właściwe (Persea americana) uznawane jest za jeden z najzdrowszych owoców świata. Połowa jednej sztuki waży ok. 100 g i stanowi źródło 2 g białka, 4,1 g węglowodanów i aż 15,3 g tłuszczu. Mimo że awokado należy do tłustych produktów, to znaczną część stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe (11,6 g), a tylko 3,7 g nasycone.

Kwasy omega-3 i omega-6 odgrywają w organizmie wiele ważnych zadań, w tym:

  • działają przeciwzakrzepowo,
  • wzmacniają odporność, poprzez zwiększoną produkcję przeciwciał,
  • wzmacniają naczynia krwionośne,
  • obniżają ciśnienie tętnicze krwi,
  • obniżają stężenie trójglicerydów i cholesterolu frakcji LDL oraz podwyższają frakcji HDL we krwi,
  • poprawiają kondycję skóry,
  • przyspieszają proces gojenia się ran,
  • zmniejszają ryzyko chorób: miażdżycy, nadciśnienia tętniczego krwi, cukrzycy typu 2, nowotworów.

Dodatkowo awokado ma niski indeks glikemiczny, który wynosi zaledwie 10, a to sprawia, że osoby z zaburzeniami metabolizmu glukozy (z cukrzycą, stanem przedcukrzycowym i insulinoopornością) mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości awokado.

Natomiast zawarta w awokado luteina i zeaksantyna chronią wzrok przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oka i rozwoju wad wzroku. W licznych badaniach wykazano, że spożywanie dwóch porcji awokado tygodniowo, czyli 160 g, może obniżyć ryzyko zawału serca aż o 16 proc. Warto także wspomnieć, że maseczki na włosy robione z tego owocu skutecznie poprawią ich kondycję i wygląd.

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kto nie powinien jeść awokado? Ten owoc to źródło omega-3, które wspierają zdrowie serca, jednak nie każdy może bezpiecznie go spożywać - Strona Zdrowia

Wróć na legnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto