Spis treści
Piwo w kulinariach
Piwo to najstarszy trunek na świecie, cieszący się dużą popularnością. Przypisuje się mu wiele prozdrowotnych właściwości, ale również podkreśla się jego kaloryczność i zgubny skutek nadmiernego spożywania alkoholu.
Piwo pite z umiarem dodaje nam witamin z gruby B, protein, minerałów, a także jest silnym przeciwutleniaczem.
Ten złoty trunek ma również szerokie zastosowanie w kulinariach. Szefowie kuchni doceniają zalety jego niepowtarzalnego aromatu i chętnie dodają go do swoich potraw. Po obróbce cieplnej alkohol wyparuje, a danie zyska niepowtarzalny smak i aromat.
Do przygotowywania potraw najlepiej sprawdzi się:
- piwo jasne (do potraw mięsnych, naleśników, sosów),
- piwo ciemne (do serów, ciast, mięs),
- piwo korzenne (do aromatyzowania ciast, a także do wigilijnego grzańca).
Mamy dla ciebie 5 pomysłów, jak wykorzystać piwo w kuchni. Są to zarówno dania wytrawne, słodkie, jak i pyszne wypieki.
Zupa piwna
Zupa piwna to danie smaczne i bardzo proste do przygotowania. Potrzebujesz: