MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciecierzyca to roślina strączkowa, która zyskuje coraz...
fot. Photopips (123rf.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po ciecierzycy

Ciecierzyca to roślina strączkowa, która zyskuje coraz większą popularność. Warto się nią zainteresować ze względu na przyjemny, orzechowy smak i wartości odżywcze.

Niezwykłe właściwości ma woda po gotowaniu ciecierzycy, a także zalewa po ciecierzycy w puszcze. Jest ona nazywana aquafabą i doskonale zastępuje jajka – a dokładniej białko jaj. Wystarczy ją ubić za pomocą miksera, by otrzymać pianę, którą można wykorzystać jako dodatek do ciast, deserów, musów itp., a nawet pieczenia bez. Można na niej smażyć omlety, naleśniki, dodawać do jarzynowych pasztetów itp.

Po ten zamiennik jajek sięgają przede wszystkim weganie, ale też osoby uczulone na białka jajek kurzych i dbające o linię. Ale wykorzystać może ją każdy.

Zobacz również

Festiwal Ave Maria w Czeladzi. Artystyczna uczta w trzech aktach!

NOWE
Festiwal Ave Maria w Czeladzi. Artystyczna uczta w trzech aktach!

Zaginął Andrzej Kurzępa. Policja i rodzina proszą o pomoc w poszukiwaniach

NOWE
Zaginął Andrzej Kurzępa. Policja i rodzina proszą o pomoc w poszukiwaniach

Polecamy

Uwaga na fałszywą stronę największego polskiego banku!

NOWE FAKTY
Uwaga na fałszywą stronę największego polskiego banku!

Włosy lśnią jak tafla. Domowa laminacja włosów nabłyszcza i pielęgnuje za grosze

Włosy lśnią jak tafla. Domowa laminacja włosów nabłyszcza i pielęgnuje za grosze

Te ślimaki zagrożeniem dla wilków, psów i kotów - alarmuje KPN, zjedzą nawet pisklę!

Te ślimaki zagrożeniem dla wilków, psów i kotów - alarmuje KPN, zjedzą nawet pisklę!