Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Frytki nie tylko z ziemniaków. 8 przepisów na pyszne przekąski z warzyw. Fit frytki z piekarnika

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Frytki z warzyw pieczone w piekarniku to pyszna fit przekąska. Zobacz 8 sprawdzonych przepisów. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Frytki z warzyw pieczone w piekarniku to pyszna fit przekąska. Zobacz 8 sprawdzonych przepisów. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na zdrową przekąskę? Proponuję przygotować frytki z warzyw upieczone w piekarniku. Chrupiąca pietruszka, buraki czy dynia z powodzeniem mogą stanowić słoną przegryzkę. Smakują rewelacyjnie z przyprawami i np. czosnkowym czy paprykowym sosem. Mam dla ciebie 8 prostych przepisów na fit frytki z warzyw.

Spis treści

Smażone frytki — ile mają kalorii?

Frytki to pyszna i popularna przekąska z ziemniaków, rodem z Belgii, a obecnie rozpowszechniona i sprzedawana jako fast food.

Tradycyjne frytki to pokrojone w słupki ziemniaki, smażone w głębokim tłuszczu, co zapewnia im wyjątkową chrupkość, pyszny smak, ale i masę kalorii.

W 100 g frytek smażonych we frytkownicy jest ok. 312 kcal, nieco więcej niż jeden pączek. Żeby to spalić, trzeba np. 30 minut biegać lub jeździć na rowerze stacjonarnym.

By nieco obniżyć kaloryczność frytek, wystarczy upiec je w piekarniku. W 100 g tak przygotowanych frytek jest ok. 200 kcal.

Frytki fit z warzyw

Frytki, czyli pyszne słone przekąski, można przygotować także w wersji fit, zastępując kaloryczne ziemniaki innymi, zdrowymi warzywami. Istotny jest także sposób ich wykonania, tzn. zamiast smażenia w głębokim tłuszczu wybierz pieczenie frytek w piekarniku, z niewielką ilością oleju roślinnego lub oliwy z oliwek.

Pyszne frytki fit można przygotować z:

  1. cukinii,
  2. dyni,
  3. batatów,
  4. kalarepki,
  5. buraków,
  6. marchewki,
  7. pietruszki,
  8. selera.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować pyszne frytki fit z warzyw:

2. Frytki z kalarepki zaskakują delikatnym smakiem. Umyj i pokrój kalarepki w słupki. W miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą z olejem, solą, pieprzem
2. Frytki z kalarepki zaskakują delikatnym smakiem. Umyj i pokrój kalarepki w słupki. W miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą z olejem, solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki. Obtocz warzywa w mieszance i piecz w piekarniku w 190 stopniach przez ok. 25 minut. Katarzyna Puczyńska

Sosy do frytek

Frytki z warzyw warto podać z sosem. Można zrobić prosty sos czosnkowy. Wystarczy wymieszać jogurt naturalny z rozgniecionym ząbkiem czosnku i doprawić go odrobiną soli.

Pysznie będzie smakować także sos ziołowy. W miseczce wymieszaj dwie łyżki serka śmietankowego z łyżką jogurtu naturalnego. Całość dopraw suszonym tymiankiem, bazylią, posiekaną cebulką i czosnkiem.

Kolejnym sosem, który wzbogaci smak naszych warzywnych frytek, jest sos curry. Połącz jogurt naturalny z odrobiną musztardy i dopraw przyprawą curry, solą i pieprzem. Jeśli jesteś fanem papryki, to zrób sos paprykowy z majonezu, posiekanej czerwonej papryki i odrobiną przyprawy chili.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Przyrządzaj pyszne wypieki!

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Frytki nie tylko z ziemniaków. 8 przepisów na pyszne przekąski z warzyw. Fit frytki z piekarnika - Strona Kuchni

Wróć na legnica.naszemiasto.pl Nasze Miasto