MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
9 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jarzębina to inaczej jarząb pospolity (Sorbus aucuparia)...
fot. manfredrichter/pixabay.com

Dzikie owoce późnego lata. Są najzdrowsze i najlepsze na przetwory. Tak działa na rokitnik, dereń, tarnina i wiele innych!

Na co są owoce jarzębiny?

Jarzębina to inaczej jarząb pospolity (Sorbus aucuparia) jest źródłem pomarańczowych owoców, które mogą być spożywane tylko po odpowiedniej obróbce. Działają wtedy m.in. moczopędnie, przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo.

Całe zawierające je kiście ścina się do koszyka, po czym trzeba przetworzyć je w ciągu kilku dni. Jeżeli mają być suszone, owoce trzeba zerwać z szypułek, umyć, osuszyć i zamrażać przez 3 dni, a następnie suszyć w temperaturze 40-50 stopni Celsjusza przez 2-3 godziny. Powinny być pomarszczone, ale sprężyste, zachowując swój kolor. Nadają się na odwary polecane przy problemach z nerkami, wątrobą, woreczkiem żółciowym i krążeniem.

Aby przygotować przetwory z jarzębiny, należy najpierw pozbawić je goryczy przez zamrażanie (min. 2 tygodnie), blanszowanie we wrzątku przez 5 min albo moczenie przez 24 godziny w wodzie z octem (2:1), a następnie płukanie i przelanie wrzątkiem. Z tak przygotowanego surowca można sporządzić nalewkę (tzw. jarzębinówkę) lub wino bądź konfitury (najlepiej z innymi owocami). Jarzębina do przygotowania soku, a właściwie syropu, powinny być zmielone i gotowane przez 20 minut, a gotowy przetwór wymaga następnie takiego samego czasu pasteryzacji.

Zobacz również

Gminne zawody strażackie w Pruszkowie. Wystartowały 32 drużyny. ZDJĘCIA

Gminne zawody strażackie w Pruszkowie. Wystartowały 32 drużyny. ZDJĘCIA

Muzeum Kultury Wilamowskiej rozpoczyna działalność. Wkrótce dni otwarte

NOWE
Muzeum Kultury Wilamowskiej rozpoczyna działalność. Wkrótce dni otwarte

Polecamy

Dieta 48-godzinna na płaski brzuch. Efekty są zadziwiające!

TYLKO U NAS
Dieta 48-godzinna na płaski brzuch. Efekty są zadziwiające!

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik

Idealne kotlety dla niejadków. Bez trudu ukryjesz w nich kalafiora

HIT DNIA
Idealne kotlety dla niejadków. Bez trudu ukryjesz w nich kalafiora