Bistro N°22 to jeden z nowszych lokali w Legnicy. Znajduje się przy ul. NMP 22 i od kilku miesięcy czaruje mieszkańców niesamowitymi smakami. Przepis na wspaniałą kuchnię? Pasja i... sezonowość. Dzięki temu potrawy zawsze są tworzone ze świeżych produktów, najwyższej jakości. Dokładnie tak jest w Bistro N°22.
- Tak - stawiamy na sezonowość. W tej chwili mamy kartę letnią, dania są nieco lżejsze, można powiedzieć, że w wersji fit. W ofercie mamy np. tapas. To nieduże przekąski, które idealnie nadają się na spotkanie ze znajomymi, czy firmowy lunch – opowiada Dawid Belka, właściciel lokalu.
Obawiacie się cen? Tapas zaczyna się od 7 złotych, a wierzcie, że zrobi wrażenie nawet na największych smakoszach. Jeśli głód doskwieram Wam nieco bardziej, polecamy np. risotto grzybowe z kurczakiem, czy tatara wołowego z musem z kiszonego ogórka i musztardą francuską z miodem. Oczywiście w menu nie brakuje też pozycji stworzonych z myślą, o tych, którzy są vege.
- Jesteśmy dumni, że możemy legniczanom serwować potrawy, których jeszcze niedawno w mieście nie było. Mieszkańcy przyjęli nas znakomicie, a my odwdzięczamy się jedzeniem tworzonym z wielkim sercem. Stale też staramy się rozwijać - dodaje Dawid Belka.
Kucharze z Bistro N°22 systematycznie biorą udział w warsztatach z najlepszymi mistrzami sztuki kulinarnej w kraju. Michel Moran zainspirował szefa kuchni Dariusza Kamińskiego do stworzenia np. genialnych przystawek ze śledziem w roli głównej.
- Ludzie coraz więcej podróżują, doskonale wiedzą jak powinna smakować tradycyjna grecka moussaka, czy właśnie risotto. To dla nas inspiracja do ciągłego rozwoju, a widząc zadowolone twarze, jako zespół, mamy olbrzymią satysfakcję – dodaje Belka.
W Bistro N°22 znajdziemy także naprawdę bogato zaopatrzony bar ze znakomitymi winami, które genialnie współgrają z potrawami. Wieczorem z kolei polecamy orzeźwiające drinki.
Jest eko
Bistro N°22 jest również pierwszą legnicką restauracją, która przyłączyła się do miejskiej akcji „Zrywam z plastikiem”. – Każde ekologiczne zachowanie oznacza lepszą przyszłość w życiu i w biznesie. To nie moda, lecz konieczność. W naszym lokalu zamiast plastiku, wprowadzamy kubki papierowe i drewniane sztućce. Opakowania na wynos są wielokrotnego użytku. Po kawę klienci mogą przyjść z własnymi kubkami. Wodę gazowaną produkujemy sami w dystrybutorze. Wchodząc do legnickiego projektu, zmieniamy nasz sposób myślenia i klientów - mówi i Dawid Belka.
Bistro N°22 od niedzieli do czwartku jest czynne w godzinach 12-22. W piątki i soboty jest otwarte do godz. 23.
Więcej o Bistro N°22 przeczytacie TUTAJ
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?