Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czerwone mięso, czyli wieprzowina, wołowina, cielęcina,...
fot. pixabay.com

12 przyczyn rozwoju nowotworów. Sprawdź, które z nich możesz wyeliminować, by wspomóc profilaktykę raka

Czerwone mięso – wieprzowina, wołowina i wędliny

Czerwone mięso, czyli wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina, jagnięcina i dziczyzna – Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IRAC), w 2015 roku zakwalifikowała do grupy 2A – prawdopodobnie rakotwórczych dla człowieka. Oszacowano, że ryzyko rozwoju raka jelita grubego wzrasta, aż o 17 proc. na każde 100 g spożytego czerwonego mięsa dziennie! Do grupy 1 – rakotwórczych dla człowieka, IRAC zakwalifikowała pokarmy z przetworzonego mięsa czerwonego, czyli mięsa: • konserwowanego i peklowanego – mięsne konserwy, bekon, • solonego i wędzonego – wędzonki, kiełbasy wędzone dymem, • marynowanego – wędliny, • fermentowanego – salami, szynka szwarcwaldzka, kabanosy. 50 g mięsa przetworzonego dziennie, zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 procent! Za bezpieczne ilości uważa się tygodniowe spożycie do 500 g mięsa czerwonego po przygotowaniu, co odpowiada 700-750 g mięsa surowego. Zastąpić je można drobiem, nasionami roślin strączkowych, jajami, rybami oraz przetworami mlecznymi.

Zobacz również

Już 800 szkół w nowym programie. Trwa pilotażowy nabór

Już 800 szkół w nowym programie. Trwa pilotażowy nabór

Śmiertelne potrącenie rowerzysty w Bielsku Podlaskim

Śmiertelne potrącenie rowerzysty w Bielsku Podlaskim

Polecamy

27-latek z Żar handlował narkotykami. Zatrzymała go policja

27-latek z Żar handlował narkotykami. Zatrzymała go policja

Internetowy system kolejkowy w Żorach już działa. Jak skorzystać?

Internetowy system kolejkowy w Żorach już działa. Jak skorzystać?

69-latka z Pleszewa zaginęła w Niemczech

69-latka z Pleszewa zaginęła w Niemczech