Smaki Dolnego Śląska zostały wybrane
Jurorzy, którzy zjechali się wczoraj z całego regionu, wybrali kilka potraw, które rozsławią Dolny Śląsk wśród smakoszy. Wcześniej receptury na dania przysłali nam czytelnicy „Gazety Wrocławskiej”. Reprezentowała ich jeleniogórzanka, Janina Suchta.
Do ścisłego finału dostało się pięć dań: syta zupa króla Piasta, karp po milicku, gołąbki krużewnickie, zupa rybna z lina oraz wędzony karp. Goście zdecydowali, że najbardziej do gustu przypadła im zupa rybna z lina, do której dodane były pyszne pulpety.
Smaki Dolnego Śląska zostały wybrane
Jak zapewnili nas kucharze Oberży Piastowskiej, zupa ta z pewnością na stałe zagości w karcie dań. – Wszystko zostało przygotowane z dolnośląskich produktów. Nasz region to mieszanka kultur i widać to w tych daniach – mówił Piotr Kasprowski, szef kuchni sieci restauracji Oberża, należącej do firmy Lubinpex.
W Legnicy udało się udowodnić, że Dolny Śląsk ma swoją kuchnię i ma się ona znakomicie. Jej różnorodność to powód do radości i dumy.
Smaki Dolnego Śląska zostały wybrane**
Wywiad z prezesem Jagiellonii Białystok Wojciechem Pertkiewiczem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?